В магазин "Прага" ние Ви предлагаме прочутото със своите красота и изящество Бохемско стъкло.

 

    Още преди 500 години майсторите на стъкло в Бохемия са известни на света. В края на ХVІІ век, когато финото Венецианско стъкло е било на върха на световната слава, бохемците откриват че с добавянето на варовик в разтопената стъклена маса те могат да получат много по брилянтен материал, при това достатъчно дебел за да може да бъде гравиран.

    Този нов "Бохемски кристал", създаден вследствие стремежа за имитация на венецианското стъкло, бил гравиран с рисунки на битки и пейзажи. През ХVІІІ век това става най-търсеното в света стъкло. Стигнало се дотам, че венецианците забранили вноса му за да защитят местното си производство.

    Модите, обаче се променят, и когато Британците изобретили оловния кристал, доминиращата позиция на бохемския кристал започнала да пропада. В края на ХVІІІ век гравираният оловен кристал става всеобща модна мания. Бохемските майстори реагират веднага със своя версия, при това на много по ниска производствена цена. Въпреки това, обаче те не успяват да възстановят напълно позициите си. Тогава, за да парират британците те измислят оцветяването на кристала, което към 1830 г. нанася съкрушителен удар на конкуренцията и прави отново чешкото стъкло най-търсено в света.

    Започва периода Biedermeier. В Бохемия има толкова стъклари, гравьори, художници, колкото и в целия останал свят. Изобретяват се и се прилагат всевъзможни техники с амбицията да се изпреварят с голяма дистанция майсторите от Англия, Франция и Венеция.

    В края на ХІХ век бохемската стъкларска традиция се преплита в художествените направления на  Art Nouveau, по-късно  в кубисттичното Art Deco.

    След разпадането на Австро-Унгария през 1918г., Чехия наследява 92% от стъкларската индустрия на империята.

    Понастоящем в Чехия има над 53 предприятия на стъкларската индустрия, в повечето от които се произвеждат уникални изделия - ръчна изработка.

 

ГАЛЕРИЯ:

 

Анита97 ООД, © 2004г.,
WEB master M&M desighn